Menu

LETNA PRODUKCIJA PKD CORAVIENTO IN PREDSTAVA ODVEČ SRCE

V nedeljo, 17. junija, smo v Plesno kulturnem društvu CoraViento z letno produkcijo in predstavo Odveč srce zaključili plesno sezono 2017/2018. Dogodek je potekal v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani, kjer se je občinstvo z našimi člani podalo v svet plesa in glasbe flamenka. Svet, kjer ‘compás’ ali ritem osmišlja vsak najmanjši gib, se z njim poigrava in ga vodi ter plesalca popelje v ‘duende’, ekstazo plesa in glasbe. Oviti v barvno paleto kril, rož, volančkov, pahljač in kastanjet so svoje čustva prenesli v ples in vam na stežaj odprli vrata v doživetja.

V prvem delu je bila na sporedu letna produkcija, kjer so naši učenci predstavili koreografije različnih plesno-glasbenih zvrsti flamenka, ki so tekom leta nastajale pod budnim očesom pedagoginj Mance Dolenc, Urške Centa, Simone Šturm in Mihaele Wabra Kucler ter v sodelovanju z glasbenikom Tomažem Pačnikom.

Drugi del večera je bil letos namenjen posebnemu projektu – prvi gledališki plesni predstavi naših najbolj nadobudnih učenk, ženskih ustvarjalk različnih generacij, narodnosti in poklicev, ki so v jeziku flamenka ustvarjale predstavo Odveč srce. Vsaka s svojo življenjsko zgodbo so se združile z namenom, da osamo svojih idej in hotenj odprejo druga za drugo in se med seboj povežejo v svojem skupnem svetu, Mestu žensk.

“Mestece je v nekaj mesecih zraslo iz niča. Zgradile so ga v eni sapi, brez želje, da bi ostalo. Brez načrtov za prihodnost. Kljub temu je obstalo in, ne da bi vedel kdaj, svoje ulice napolnilo s pristnostjo, s katero so stopale v svoj vsakdan. Z mimobežnimi pogovori, nagajivim smehom, zasanjanim iskanjem in ranljivostjo so mu nevede vdahnile dušo, živo in opazno daleč naokoli. Ustvarile so mesto s tisočerimi stranskimi ulicami, temnimi skritimi kotički, pisanimi durmi in naoknicami, vabljivimi vonjavami in vse bolj naraščajočim hrupom, ki je zvenel že skoraj kot glasba. V njem je vsaka oblikovala svojo četrt, raznoliko in drugačno od ostalih, v kateri je gospodovala ulicam in ni nikomur dolgovala pojasnila, zakaj počne to, kar je je volja. V svoji samovoljnosti so nevede pognale temelje, ki so segali tako globoko v tla, da jih ni premaknilo nič več. Nikoli. Še danes je mesto njihovo in po njem plešejo, kjer želijo.”

Avtorji in nastopajoči: Adriana Vučković, Alla Abramova, Danijela Grgić, Katarina Kuliš, Neža Bojovič, Polonca Valič, Tomaž Pačnik
Mentorstvo: Urška Centa
Kostumografija: Mateja Čibej


Dogodek so podprli Veleposlaništvo Kraljevine Španije, Javni sklad za kulturne dejavnosti RS, Stomatoestetika Kuliš in LHT. 

 

      
                   

          

 

Leave a Reply