Menu

(NI)SEM

Fb naslovnica - (NI)SEM, CoraViento in Maria Keck

CoraViento v sodelovanju z vsestransko madžarsko umetnico Marío Keck predstavlja celovečerno plesno – glasbeno predstavo flamenka, z naslovom (NI)SEM. Premierno je bila uprizorjena v četrtek, 31. marca 2016, ob 20. uri v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani.

(NI)SEM je predstava o samouresničitveni obsesiji, v kateri živimo. Je iskanje osebne identitete in vrednot, ki nam dajejo smisel. Gre za individuum, za skupnost, za ljubezen in pozabo, za srečanja in razhajanja, ki jih plesalci in glasbeniki črpajo iz svojih spominov in prelivajo v gib, zvok in glas. Predstava gledalcu ponuja vpogled v vsem skupna človekova vprašanja in mu dopušča, da svoj končni odgovor in misel razvije sam. Flamenko stare šole se gibalno preobraža v spoju s sodobnim plesom, glasbeno pa se poda vse do jazz in etno voda, kjer zvok barvajo tipke klavirja, indijske table in odzvanjajo stari ciganski in madžarski folklorni napevi. Scenografija in kostumografija odpirata nove svetove, v katerih v tematski izčiščenosti zaživijo malenkosti vsakdana, ki polnijo prostranosti življenja.

Ples: Urška Centa, Manca Dolenc, Mitja Obed, Mihaela Wabra Kucler, Urška Ivanuša, Simona Šturm
Vokal: María Keck
Kitara: Vito Marenče
Klavir: Tomaž Pačnik
Tolkala: Vasja Štukelj

Koreografije: María Keck in plesalci skupine CoraViento
Glasba: María Keck, Tomaž Pačnik, Vito Marenče, Vasja Štukelj

Dramaturgija: Urban Zorko
Scenografija: Danijela Grgić
Kostumografija: Danijela Grgić
Vizualije: Danijela Grgić

Gre za do sedaj najbolj velikopotezen projekt umetniške skupine CoraViento, katerega namen je slovenski plesni umetnosti s svojo svežino, neobičajnostjo in zanimivo mednarodno zasedbo, predstaviti nova ustvarjalna obzorja. Slovenske korenine prepletamo z madžarsko-španskimi, saj smo k sodelovanju in ustvarjanju predstave povabili priznano plesalko, kantavtorico in koreografinjo, Marío Keck, ki postaja na španskih in evropskih odrih vedno bolj prepoznavno ime. To mednarodno sodelovanje je izrednega pomena za sodelujoče slovenske plesalce in glasbenike, saj pomeni trajno naložbo v naše znanje flamenka, v prihodnosti pa nam ponuja priložnost, da s svojim delom prodremo v tujino in s tem zarišemo pomembno prelomnico v razvoju domače flamenko umetnosti.

Ponovitve:

  • 24. marec 2017 v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu
  • 22. marec 2017 v SiTi Teatru v Ljubljani
  • 26. avgust 2016 pred dvorcem Bukovje v Dravogradu
  • 28. julij 2016 na festivalu Arsana na Ptuju

Fotografije s premiere >>>

Kritika uprizoritve v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu >>>