Menu

V ZELENI SENCI LUNE

V zeleni senci lune je prva samostojna slovenska celovečerna flamenko predstava. Premierno je bila uprizorjena 26. novembra 2011 v Prešernovem gledališču Kranj in je občinstvo navdušila s svojo energijo, sporočilnostjo ter lepo in občuteno izvedbo. Predstava pomeni prelomnico v razvoju kulture flamenka v Sloveniji, saj je bil prostor za tovrstne predstave do tedaj rezerviran le za španske izvajalce, danes pa lahko občinstvu to ponudimo tudi Slovenci.

Po premieri v Prešernovem gledališču Kranj, je bila predstava uprizorjena še v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v Kulturnem domu Sežana, na festivalih Lent, Pridi zvečer na grad (Metlika), Histeria in 1. flamenko festivalu Zagreb, kjer je bila z odličnimi kritikami zelo toplo sprejeta tudi s strani tujih izvajalcev flamenka.

Rdeča nit predstave je razdor med ponotranjenim in osebnim tradicionalnim izrazom flamenka in modernim izražanjem, ki s svojo željo po ustvarjanju impresije na gledalca skoraj meji na sodobni ples. Govori o potrebi po spoštovanju starega in sprejemanju novega. Boj med dvema svetovoma iz ozadja spremlja največji flamenko literat Federico García Lorca, ki v idealizirani podobi lune oba svetova poveže in med njima zgradi trden most sprejemanja in enotnosti.