O DRUŠTVU

Plesno kulturno društvo CoraViento je nastalo kot posledica aktivno delujoče skupine Coraviento od leta 2011. Mladi, entuziastični umetniki so se srečali prav med učenjem flamenka, ki je sčasoma postal njihov način življenja.

Plesalce skupine CoraViento in pridruženih glasbenikov je združila ideja o tem, da bi slovenskemu kulturnemu prostoru predali umetnost flamenka ter jo skozi fuzijo modernejših zvrsti plesa, glasbe in gledališča postavili ob bok drugim, bolj razširjenim gledališkim plesno-glasbenim zvrstem. Ustvarjalno delo skupine odlikuje po eni strani spoštovanje in ohranjanje tradicije, po drugi pa nenehno iskanje in vnašanje novih ter sodobnejših elementov, ki bogatijo njihov izraz.

Leta 2013 so tako plesalci CoraVienta ustanovili Plesno kulturno društvo CoraViento, ki je namenjeno poučevanju flamenka v gibu in glasbi. Že vrsto let se plesalci z različnim in bogatim plesnim ozadjem posvečajo predvsem flamenku, ki so se ga v Sloveniji učili v PKD Flamenko pri Ani Pandur Predin. Mnogi pa so hodili na dodatna intenzivna izobraževanja v Španijo. Njihovi učitelji se uvrščajo med najslavnejša imena flamenka, kot so npr. Farruquito, María Juncal, Olga Pericet, Marco Flores, Belén Maya, Isabel Bayón, Matilde Coral, Leonor Leal, Pilar Ogalla, Rafaela Carrasco, Maria del Mar Moreno, Manuel Reyes, Alfonso Losa, Ángel Atienza, Adela Campallo, Ana Maria López ter mnogi drugi.

Leta 2016 si je PKD CoraViento pridobilo status v javnem interesu, ki ga podeljuje Ministrstvo za kulturo RS. S tem je postalo upravičeno do namenitve dela dohodnine za donacije skladno s 142. členom Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 13/11) in Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 30/07, 36/07, 37/10). Vsi, ki društvo podpirate, sledite njegovi rasti in razvoju ali ste enostavno ljubitelji plesne umetnosti, mu lahko namenite do 1% dohodnine.
S takšnim načinom doniranja ne boste v ničemer finančno prikrajšani, a boste veliko doprinesli k nadaljnjemu delovanju društva in širjenju razvoja flamenka, za katerega si Coraviento prizadeva že vrsto let. Kako društvu lahko namenite dohodnino, si poglejte tukaj>>>

V letih svojega delovanja je PKD CoraViento izvedlo več odmevnih dogodkov, celovečernih plesno-glasbenih predstav in in drugih umetniško navdahnjenih projektov.

V zadnjih letih pa si poleg lastnega ustvarjanja aktivno prizadeva vsakoletno organizirati gostovanje svetovno znanih flamenko plesalcev in s tem omogočiti učenje plesalcev v slovenskem prostoru od največjih tujih umetnikov flamenka. Med drugim so bile izvedene delavnice s plesalcem Marcom de Ano, Joaquínom Grilom, Cristom de Anda in Angelom Muñozom. Smo šola flamenka, ki smo vedno v stiku z izvorom, Španskimi plesalci, kitaristi in pevci. 

Leta 2021 je PKD CoraViento je svoje plesno delovanje obogatilo s filmskim žanrom v sodelovanju s PKD Predmestje in s tem plesalcem omogočilo nove perspektive izražanja. 

Flamenko Ljubljana Flamenko Slovenija Flamenko tečaj Ljubljana Flamenko tečaj Slovenija Flamenco Ljubljana Flamenco Slovenija

EKIPA

Simona Šturm

Simona Šturm

predsednica PKD CoraViento

Simona Šturm je ustanovna članica ter plesalka skupine Coraviento, koreografinja in pedagoginja. V mlajših letih je spoznavala različne vrste družabnih plesov, a ples zase, je odkrila na potovanju v Španiji z ogledom flamenko predstave. Navdušili sta jo polnost flamenko gibov prepletenih z eleganco in ustvarjanjem ritma z nogami. Kot sama pravi: “Bila je ljubezen na prvi pogled.” Prvih korakov in stilov flamenka se je učila pri Liyu Trejo, kasneje se je več let izobraževala v PKD Flamenko in svoje znanje dograjevala pri priznanih ustvarjalcih flamenka: Maria Juncal, Alfonso Losa, Marija Keck, La Truco, La Lupi, Selene Muñoz … V Španiji se je udeležila tečajev flamenka na konzervatoriju za flamenko Amor de Dios (Madrid) in Carmen de las Cuevas (Granada).

Mitja Obed

Mitja Obed

podpredsednik PKD CoraViento

Mitja Obed je ustanovni član ter poklici plesalec, koreograf in pedagog. Z različnimi domačimi in tujimi umetniki nastopa v Sloveniji, na Hrvaškem, v Španiji, Italiji in Avstriji. S flamenkom se je prvič spoznal v Madridu v nekem zakotnem lokalu, nevedoč, kaj pravzaprav gleda. Po letu dni, ko je želja dozorela, je dotedanjemu gibu latinskoameriški plesov želel dodati še oblike in čute flamenko giba. Več let plesa v PKD Flamenko, delo s priznanimi mojstri v Španiji, predvsem pa samostojno delo, mu je dalo širok vpogled v flamenko umetnost. V prvi vrsti raziskuje oder, njegove globine in luč. Svojo plesno izraznost pa je razširil še na filmsko platno in režiral že več kratkih plesnih filmov.