TEČAJI

Prijave sprejemamo na info@coraviento.com. Za vpis potrebujemo vaše ime in priimek, kontaktno številko in izbrani tečaj ter stopnjo znanja.

URNIK

urnik flamenko nov

FLAMENKO 1

Tečaj je namenjen vsem, ki še nimate izkušenj s flamenkom ali pa ste se z njim srečali le za kratek čas. Spoznali boste osnovne flamenko ritme in stile plesa – ‘palos’, tehniko nog, izražanje čutnosti skozi gibe telesa, temperamentnost te umetnosti in dihali svet, ki nas zasvaja že vrsto let.

URNIK:

FLAMENKO 1a

Torek:

19:30 – 21:00

FLAMENKO 1b

Četrtek:

20:30 – 22:00

Tečaji FLAMENNKO 1

Oba tečaja sta začetna, razlika je le v koreografiji.

FLAMENKO 2

Tečaj je namenjen plesalcem z vsaj dvoletnim predznanjem flamenka ter poznavanjem tako 4-dobnih, kot tudi 12-dobnih palosov.
Ure bodo sestavljene iz ogrevanja, vaj za gibanje rok – ‘braceo’, vaj za pravilno tehniko nog – ‘zapateado’ ali ‘taconeo’ in vaj za ravnotežje ter občutek v prostoru. Učili se bomo različnih obratov in kombinacij ter koreografije.

URNIK:

Četrtek: 19:00 – 20:30

CoraViento tečaji flamenko

FLAMENKO 3

Tečaj je namenjen plesalcem, ki imajo za sabo že nekaj let učenja plesa flamenka ter poznajo njegovo raznovrstno ritmiko. Z vajami in kombinacijami bomo vzdrževali in pilili plesno tehniko stopal in nog, stabilnost, nadzor nad torzojem in ramenskim obročem ter močno delali na ekspresivnosti rok, dlani in glave. Tečaji bodo usmerjeni v plesno ustvarjalnost, saj bomo raziskovali temelje plesa in nastanka koreografije. Posvetili se bomo tudi poznavanju glasbe in kar najbolje sodelovali z glasbeniki.

FLAMENKO 3

CENIK – SEZONA 2022/2023

Tečaj 1 x tedensko (1,5h/tečaj)……………………………………… 45,00 €
Dva tečaja (2 x) tedensko (1,5h/tečaj)……………………………… 70,00 €
Posamezni obisk tečaja ………………………………………………15,00€
Individualni tečaj (1h) ………………………………………………… 30,00 €
Paket individualnih ur:
– Ob nakupu 10 ur se upošteva 10 % popust.

Želite kupiti najboljše darilo za prijatelja/prijateljico? Na voljo imate darilne bone društva CoraViento, s katerimi podarite tečaje ali individualne ure v našem društvu.

Ob začetku leta je nujno plačilo članarine v znesku 15 €. Članarino se plačuje enkrat na leto.

Tečaji potekajo v Centru Premik, Neubergerjeva 9, Ljubljana.

Prijave sprejemamo na info@coraviento.com. Za vpis potrebujemo vaše ime in priimek, kontaktno številko in izbrani tečaj ter stopnjo znanja.

O FLAMENKU

Flamenko je glasbena in plesna umetnost, ki izvira iz znamenite španske pokrajine Andaluzija. V tem, zaradi lege privlačnem koščku sveta, je prišlo do stika mnogih kultur, ki so s svojim bogastvom oplemenitile tako špansko, kot svetovno zgodovino ter umetnost. Sam izraz ‘flamenco’ se je izoblikoval šele v 18. stoletju in je pomenil samo vrsto glasbe s sefardskimi, mavrskimi, indijskimi ter romskimi koreninami. Slednji so ga pravzaprav tudi posvojili, dokončno izoblikovali tudi v plesno umetnost in nato predstavili svetu. V 19. stoletju je flamenko dobil podobo kot jo poznamo danes, saj se je z vasi, atrijev in domačih soban preselil na odre posebnih lokalov, imenovanih ‘Cafés Cantantes’. Tam so se začele rojevati prve zvezde, ki so oblikovale napredek flamenka in ga še danes, ko se ta začenja prepletati s sodobnim plesom, močno zaznamujejo.
Flamenko po svetu slovi kot eden najbolj strastnih in privlačnih plesov, pri katerem plesalci z okovanimi čevlji topotajo ob tla, ustvarjajo ritem s kastanjetami, rdeče obleke z naborki švigajo po zraku, kitara pa jih divje, a subtilno spremlja. Pa je temu res povsem tako? Flamenko je predvsem umetnost, ki je nastala iz človekove prvinske potrebe po izražanju čustev. Radi zakričimo, ko se počutimo zatirani, in radi se od srca zasmejimo, ko nam nekaj polepša dan. In prav zato, ker ljudje poznamo pravo paleto različnih čustev, ima tudi flamenko ogromno obrazov. Ta z divjanjem krila je samo eden izmed tisočih. Dolgo časa zatirani andaluzijski Romi so stoletja trpeli lakoto, revščino in poniževanje, zato so razvili poseben odnos do glasbe in plesa, ki sta jim pomenila odmik iz realnosti ter možnost, da najdejo uteho svojemu trpljenju, ko le to delijo z drugimi. Flamenko so vpletli v svoj vsakdan, peli in plesali so ob krstu, poroki, pogrebu, prav tako tudi pri pranju perila, v kovačnicah, rudnikih, kuhinjah… Razvilo se je mnogo zvrsti, ki se med seboj razlikujejo po ritmu glasbe in sporočilnosti. V ples so vpletli tudi pahljače, krila z vlečkami, palice, velike svilene rute, robčke in druge predmete, ki definirajo posamezno zvrst. Vsak dan je v flamenko vpletene več inovativnosti, še danes poteka njegov razvoj, saj se še danes rojevajo nove zvrsti, ki pa ostajajo spoštljive do tradicije in z njo z roko v roki nadgrajujejo umetnost flamenka.
Avtorica besedila: Urška Centa