PRETEKLI PLESNI PROJEKTI

Vabljeni na ogled nekaj naših preteklih projektov.

PROSLAVA OB 10-LETNICI DRUŠTVA CORAVIENTO

Leto 2023 je za Društvo CoraViento še posebej praznično – praznujemo namreč 10-letnico obstoja. Od naših začetkov do danes v Sloveniji in tujini širimo kulturo flamenka, ustvarjamo predstave, poučujemo flamenko ples, gojimo sodobni pristop k flamenku, produciramo plesne filme, gostujemo doma in v tujini.

Naše dolgoletno delovanje smo obeležili z osrednjo slovesnostjo, Večerom flamenka v sredo, 24. maja, ob 20. uri v Kulturnem domu Savlje (Savlje 101, Ljubljana). Spomnili smo se vseh naših dosežkov, preteklih zmag in današnjih projektov, uživali ob plesnih nastopih naših plesalk iz Ljubljane, prav tako pa gostujočih plesalk iz Velenja (skupina Flame&co, PKD Predmestje) in Mislinje (ŠRD Mislinja). Nekaj utrinkov lahko vidite v galeriji spodaj.

ODVEČ SRCE

Odveč srce je plesno-gledališka predstava projektne skupine PKD CoraViento, ki jo sestavljajo naše najbolj nadobudne učenke, ženske ustvarjalke različnih generacij, narodnosti in poklicev. V jeziku flamenka so se združile z namenom, da osamo svojih idej in hotenj odprejo druga za drugo in se med seboj povežejo z ustvarjanjem glasbe in plesa. Ustvarile so mesto s tisočerimi stranskimi ulicami, temnimi skritimi kotički, vabljivimi vonjavami in vse bolj naraščajočim hrupom, ki je zvenel že skoraj kot glasba. V njem je vsaka oblikovala svojo četrt, raznoliko in drugačno od ostalih, v kateri je gospodovala ulicam in ni nikomur polgovala pojasnila, zakaj počne, kar počne.
Projekt je nastajal pod mentorstvom plesalke, Urške Centa.
Predstava je bila premierno uprizorjena 17. junija 2018 v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani.

Foto: Tanja Likeb

(NI)SEM

Plesno-glasbene predstave (NI)SEM je predstava iskanje osebne identitete in vrednot, ki nam dajejo smisel. Gre za individuum, za skupnost, za ljubezen in pozabo, za srečanja in razhajanja, ki jih plesalci in glasbeniki črpajo iz svojih spominov in prelivajo v gib, zvok in glas. Predstava gledalcu ponuja vpogled v vsem skupna človekova vprašanja in mu dopušča, da svoj končni odgovor in misel razvije sam. Flamenko stare šole se gibalno preobraža v spoju s sodobnim plesom, glasbeno pa se poda vse do jazz in etno voda, kjer zvok barvajo tipke klavirja, indijske table in odzvanjajo stari ciganski in madžarski folklorni napevi.

Predstava je bila premierno uprizorjena 31. marca 2016 v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani, kjer je požela navdušenje in ganjenost gledalcev.

Ples: Urška Centa, Manca Dolenc, Mitja Obed, Mihaela Wabra Kucler, Urška Ivanuša, Simona Šturm
Vokal: María Keck
Kitara: Vito Marenče
Klavir: Tomaž Pačnik
Tolkala: Vasja Štukelj
Koreografije: María Keck in plesalci skupine CoraViento
Glasba: María Keck, Tomaž Pačnik, Vito Marenče, Vasja Štukelj
Dramaturgija: Urban Zorko
Scenografija, kostumografija, vizualije: Danijela Grgić

Nisem CoraViento
Nisem CoraViento

Foto: Polone Eržen, Miha Mally, Andrej Tomažin

CARMEN

Prosim kopirajte 1. In 2. odstavek iz prejšnje spletne strain. Nadaljuje pa se tole besedilo.

Edinstvena premierna uprizoritev Baleta pod zvezdami: Carmen se je odvila na svečanost ob dnevu državnosti, 24. junija 1015 na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi. Sledilo je skupaj osem ponovitev predstave na različnih odrih v Piranu, Ljubljani in v Jesenicah.

Coraviento Carmen

F.L.A.M.E.N.K.O

V Taverni v Kopru je 8. junija 2014 potekala celodnevna prireditev F.L.A.M.E.N.K.O, ki jo je PKD CoraViento organiziralo v čast španski kulturi in flamenku. Na odru se je zvrstilo več kot štirideset flamenko ustvarjalcev, ki delujejo v slovenskem prostoru. Izjemno vzdušje, kakovosten in bogat program so pričarali glasbeniki in plesalci zasedb CoraViento, Caña, Dirty Sanchez, KUD Luna Gitana, KUD Luna Flamenca, Živa Heričko, Los Tacones, Tomi Štanfel in učenci PKD CoraViento.
Program je obogatila tudi okrogla miza z naslovom Preplet umetnosti flamenka in literature na primeru F. G. Lorca z lekt. Andrejo Trenc ter modna revija flamenko oblačil, ki jo je zasnovala Saša Kveder. Dogodek je vodila Barbra Jermann. Poleg odrskega dogajanja so potekale tudi različne plesne, likovne in glasbene delavnice, ki so bile namenjene tako otroškim kot odraslim obiskovalcem. V okviru prireditve so španski pridih dodale tudi stojnice z različnimi izdelki.

CoraViento Flamenko

foto: Miha Mally

 

TRENUTEK

Celovečerna plesna predstava Trenutek temelji na ritmiki, gibu in izraznosti flamenka, a presega njegove meje, saj ga interpretira na bolj modern način ter ga spaja z drugimi plesnimi stili. Telesu ne postavlja meja, temveč mu dopušča, da poišče svojo pot v gibu in zvoku.
Predstava je v svojem bistvu odraz časa, v katerem živimo, in okoliščin, v katerih se ljudje vedno pogosteje nahajamo. Človek se vsak dan počuti ukleščen pod pritiskom časa, ki ga na nek način omejuje in zavira, zato si vsak izmed nas kdaj želi, da bi iz njega izstopil in ga zaustavil. Iz neposrednega kolesja časa pa žal ne moremo pobegniti, ampak ga sprejeti in preseči tako, da znotraj njega ustvarimo tisoče svojih drobnih trenutkov, kin am osmislijo življenja. Trenutki so tako oblike, ki v presegu druga z drugo najdejo novo formo in pomen.
Predstava je bila premierno uprizorjena 28. maja 2013 v Kinu Šiška v Ljubljani, kjer je doživela izjemen uspeh in do zadnjega sedeža razprodala dvorano.

Trenutek CoraVienta

foto: Miha Mally

 

V ZELENI SENCI LUNE

V zeleni senci lune je prva samostojna slovenska celovečerna flamenko predstava. Premierno je bila uprizorjena 26. novembra 2011 v Prešernovem gledališču Kranj in je občinstvo navdušila s svojo energijo, sporočilnostjo ter lepo in občuteno izvedbo. Predstava pomeni prelomnico v razvoju kulture flamenka v Sloveniji, saj je bil prostor za tovrstne predstave do tedaj rezerviran le za španske izvajalce, danes pa lahko občinstvu to ponudimo tudi Slovenci.
Po premieri v Prešernovem gledališču Kranj, je bila predstava uprizorjena še v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v Kulturnem domu Sežana, na festivalih Lent, Pridi zvečer na grad (Metlika), Histeria in 1. flamenko festivalu Zagreb, kjer je bila z odličnimi kritikami zelo toplo sprejeta tudi s strani tujih izvajalcev flamenka.

Rdeča nit predstave je razdor med ponotranjenim in osebnim tradicionalnim izrazom flamenka in modernim izražanjem, ki s svojo željo po ustvarjanju impresije na gledalca skoraj meji na sodobni ples. Govori o potrebi po spoštovanju starega in sprejemanju novega. Boj med dvema svetovoma iz ozadja spremlja največji flamenko literat Federico García Lorca, ki v idealizirani podobi lune oba svetova poveže in med njima zgradi trden most sprejemanja in enotnosti.

V zeleni senci CoraViento
V zeleni senci CoraViento

flamenco slovenia, flamenko slovenija, flamenko ljubljana, tečaji flamenka ljubljana, tečaji flamenka ljubljana, flamenco ljubljana, flamenco tablao, tablao ljubljana, coraviento, flamenko ples, flamenco ples